Posted in Radioteater

Radio i filmens värld

Radio i filmens värld Posted on 1st januari 2020

Eftersom filmens värld i mångt och mycket hämtar inspiration från den verkliga världen är det inte märkligt att även radion och olika sorters fiktiva radiostationer har förekommit på vita duken i varierande omfattning. Idag är det dock inte lika populärt att låta huvudpersonens karaktär byggas upp med en cool radio eftersom denna funktion har byggts in i dagens mobiltelefoner. På 80- och 90-talet var det dock betydligt vanligare att huvudrollsinnehavarna sände radio från källaren, deltog i radioprogram eller höll i någon häftig fest där man lyssnade på livesändningar via radio. Dagens actionhjälte är istället utrustad med en multifunktionell Iphone med olika sorters iphone tillbehör som man lätt kan hitta på teknikdelar.se. Det finns dock några filmer där radion har en framträdande roll som det kan vara väl värt att se.

Pump Up the Volume

Christian Slater spelar den blyge tonårskillen Mark i filmen Pump Up the Volume från 1990. Han är nyinflyttad till Arizona och har fått en kortvågsradio av sina föräldrar för att hålla kontakten med sina gamla skolkamrater. Istället börjar han sända piratradio från källaren under namnet Hard Harry. Han sänder kontroversiell musik och diskuterar förbjudna ämnen som droger, sex, onani och ifrågasätter både skolvärlden och vuxenvärlden. När en av Harrys lyssnare begår självmord börjar myndigheterna undersöka ärendet.

The Boat That Rocked

Även komedin The Boat That Rocked från 2009 handlar om piratradio. Handlingen utspelar sig i 60-talets England där en revolt mot BBC och den snälla popmusiken resulterar i en rad piratstationer. Huvudpersonen Carl, som spelas av Tom Sturridge, hamnar på en piratbåt stationerad i Nordsjön. Härifrån sänds svängig rock i form av Jimi Hendrix, Cat Stevens och The Beach Boys.

Talk Radio

Dramafilmen Talk Radio från 1988 handlar om programledaren Barry Champlain som spelas av Eric Bogosian. Han leder ett radioprogram i Dallas med omnejd och har en särpräglad och ganska aggressiv stil vilket delar lyssnarna i två läger. Antingen sympatiserar man eller så avskyr man Barrys sändningar. Han lyckas med andra ord väcka starka reaktioner hos sina lyssnare. Chefen Dan, som spelas av Alec Baldwin, ser stora dollartecken framför sig och smider planer om att sända radioprogrammet nationellt. Frågan är vad som händer när Barry får reda på detta och om det egentligen är säkert att säga precis vad man tycker rakt ut i etern.

Good Morning Vietnam

Den numera bortgångne skådespelaren Robin Williams spelade huvudrollen som Adrian Cronauer i dramakomedin Good Morning Vietnam från 1987. Stationerad I Saigon sänder Adrian uppskattad radio från den militära radiostationen med den senaste rockmusiken och aktuella nyheter. Han märker dock snart att radiostationen aktivt har börjat censurera hans sändningar och ber honom att sluta spela musik av artister som kritiserar Vietnamkriget, som till exempel Bob Dylan. Han ger sig ut bland den vanliga befolkningen för att komma bort från radiostationen och de kritiska cheferna och börjar få vänner bland lokalbefolkningen. Långsamt går det upp för honom att den amerikanska närvaron i landet starkt kan ifrågasättas. Vilken roll spelar han själv i det hela?

magnetism