Posted in Radioteater

Fira studenten med radioförening

Fira studenten med radioförening Posted on 12th maj 2022

I Sverige finns en stor mängd föreningar som sänder studentradio, där barn och ungdomar själva utför redaktionell föreningsverksamhet. Ett antal stationer över hela landet sänder spännande radioprogram av, med och för studenter. När studentexamen kommer är det många som firar tillsammans med sin radioförening som de tillbringat flera lärorika studieår med.

För att kunna fira ordentligt med din radioförening behöver du studentskyltar, som du enkelt kan framställa hos Partykungen. Du kan välja en rolig bild och ladda upp den på hemsidan, lägga till ett motiv och få skylten tillverkad för hand. Personliga studentskyltar är en viktig del av firandet, och du får även ett regnskydd så att du är redo inför alla eventualiteter.

Ungdomsförbundet Studentradion

Det rikstäckande ungdomsförbundet Studentradion bildades år 1993. Syftet var att samla alla studenter som sänder radioprogram. Studentradion är i dag en av de största ungdoms- och barnorganisationerna i Sverige och har 25 000 medlemmar. Det främsta syftet med förbundet är att främja radioverksamhet för studenter, att förbättra villkoren och skapa ett större samarbete mellan olika radiostationer. Här går det att utbyta kunskaper, skapa ett större redaktionellt samarbete och bättre ekonomiska förutsättningar för nya radioproduktioner.

Studentradion klassas som en ungdomsorganisation, vilket beror på att den till 78 procent har unga medlemmar mellan 6 till 25 år. Organisationen har sedan sin start 1993 fått en förändring i säte och struktur vid flera tillfällen. Sedan 2013 har den sitt säte i Göteborg där kansliet finns. Förbundet är också medlem i LSU, Sveriges Ungdomsorganisationer.

Ordna studentfirande med organisationen

När du som gymnasiestudent i flera år har arbetat med din radioförening och skapat spännande och intressanta radioprogram, kan det vara roligt att också fira studenten tillsammans. Med studentskyltar, kostym eller klänning, flak, studentmottagning och presenter kan det kosta en del för varje student. Men om ni slår samman kostnaderna i radioföreningen så kan det gå att spara en hel del pengar. Mat och dryck brukar vara bland de största utgifterna, och här kan man använda sig av lite olika knep. Om ni väljer ett billigt vin eller prosecco i stället för champagne finns möjligheten att dra ner på kostnaderna. En mindre exklusiv buffé som kompletteras med knytkalas där alla i radioföreningen tar med sig en rätt hemifrån kan också vara klokt. Som en variant på den klassiska buffén går det att ha en grillbuffé. Här kan en kock hyras in som grillar fisk, kött eller vegetariskt till gästerna.

Dekorationerna är en viktig del av studentfesten med radioföreningen. Mycket blått och gult brukar vara populärt, samt björkris, blommor och ballonger. Dekorationer brukar ofta vara billiga men ni kan också göra särskilt anpassade banderoller som firar föreningen samtidigt. Det går att plocka dekorationer ute i naturen. Men tänk på att inte plocka rent utan lämna också blommor för den biologiska mångfaldens skull. Det går även att dela upp mottagningen så att ni har ett ställe där endast föreningen är med, och ett för släktingar. En gemensam plats för mat och dryck gör det möjligt för alla deltagare att röra sig mellan platserna.

magnetism