Posted in Radioteater

Radions roll i krissituationer – så förbereder du dig

Radions roll i krissituationer – så förbereder du dig Posted on 8th mars 2025

När det oväntade inträffar och samhället ställs inför prövningar, blir radion en kritisk länk för information. Från naturkatastrofer till större samhällsstörningar – radions förmåga att sända oberoende av elnät och internet gör den till en ovärderlig resurs. Upptäck hur du kan dra nytta av radion i en krissituation och vilka förberedelser som kan vara avgörande.

Därför är radion din bästa vän i krisen

I en värld där vi är vana vid ständig uppkoppling, kan en kris snabbt slå ut internet och mobilnät. Då blir radion, med sin robusta teknik, en pålitlig källa till information. Tänk dig ett scenario med ett långvarigt strömavbrott – din mobiltelefon laddar ur, och nyhetssidorna på nätet blir otillgängliga. Men med en batteridriven radio kan du fortfarande ta emot viktig information från myndigheter och räddningstjänst. Informationen kan vara skillnaden på att vara trygg eller otrygg.

FM-nätet – En stabil grund

Kanske har du hört talas om att FM-nätet skulle släckas, men faktum är att det analoga FM-nätet är en hörnsten i Sveriges krisberedskap. Regeringen beslutade 2015 att behålla FM-sändningarna, just för att de är så driftsäkra även under svåra förhållanden. Digitala sändningar, som DAB+, är mer sårbara vid strömavbrott och andra störningar. Informationen kommer från Krisinformation.se.

Radion i andra länder

Radions betydelse i krissituationer är inte unik för Sverige. När cyklonen Gabrielle drabbade Nya Zeeland 2023, blev AM-radion en livlina för de drabbade, rapporterar Public Media Alliance. Samma sak hände vid katastrofer i Tonga och Vanuatu – radion var den enda fungerande kommunikationskanalen.

Sveriges Radio – Din trygga röst i stormen

Sveriges Radio har ett särskilt ansvar vid kriser och krig. Deras 25 lokala P4-kanaler fungerar som beredskapskanaler, med uppdrag att sända viktig information dygnet runt, även vid strömavbrott och andra störningar. Detta uppdrag är lagstadgat, och Sveriges Radio har system som är byggda för att klara av just detta, vilket Krisinformation.se bekräftar. Sveriges Radios beredskapsuppdrag är nästan 100 år gammalt, och utgör en vital del av Sveriges totalförsvar. Deras prioritet är att du ska få information, även när annat inte fungerar, enligt Sveriges Radio.

Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA)

Ett av de viktigaste verktygen för att varna allmänheten är VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten. Det handlar om allvarliga händelser, olyckor och störningar i viktiga samhällsfunktioner. När ett VMA sänds, avbryts alla Sveriges Radios kanaler för att snabbt nå ut med informationen. Mer information finns hos Sveriges Radio. Vid de allra allvarligaste händelserna används utomhusvarningssystemet, ”Hesa Fredrik”. Om du hör signalen, ska du omedelbart gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation, och lyssna på Sveriges Radio P4. Denna information kommer från Räddningstjänsten Mälardalen.

Olika typer av meddelanden

Förutom VMA sänder Sveriges Radio även andra typer av meddelanden, som myndighetsmeddelanden, trafikmeddelanden och servicemeddelanden, beskriver Sveriges Radio. Myndighetsmeddelanden informerar om händelser som påverkar allmänheten, men som inte kräver omedelbar respons. Trafikmeddelanden rapporterar om störningar och olyckor. Servicemeddelanden kan handla om allt från pollenrapporter till ändrade öppettider.

Så förbereder du dig – Konkreta tips

Nu när du vet varför radion är viktig, är det dags att ta reda på hur du förbereder dig. Här är några enkla, men viktiga steg:

Välj rätt radio för dina behov

Det viktigaste är att ha en radio som fungerar även utan el. En batteridriven radio är en bra start, men det finns ännu bättre alternativ. En vevradio laddas genom att du vevar på en liten spak, och en solcellsradio laddas av solen. Båda är perfekta för längre strömavbrott. MSB rekommenderar dessa typer av radioapparater. Även bilradion kan vara en räddare i nöden, om du har tillgång till en bil.

Så använder du din radio

De flesta moderna radioapparater har automatisk kanalsökning, vilket gör det enkelt att hitta rätt frekvens. Om din radio har manuell sökning, behöver du veta vilken frekvens din lokala P4-kanal sänder på. Mer information om detta finns under nästa rubrik.

Hitta din P4-kanal

Sveriges Radio P4 sänder lokalt, vilket innebär att frekvensen varierar beroende på var i landet du befinner dig. Det enklaste sättet att hitta rätt frekvens är att besöka Sveriges Radios webbplats och söka efter din ort. Du kan också ladda ner Sveriges Radio Play-appen till din mobiltelefon. Där hittar du din lokala P4-kanal under fliken “Kanaler”.

Glöm inte batterierna!

Se till att alltid ha extra batterier hemma till din batteridrivna radio. Det kan också vara bra att ha en powerbank som du kan använda för att ladda din mobiltelefon eller andra enheter.

Lär dig mer och engagera dig

Om du vill fördjupa dina kunskaper om radiokommunikation, kan du engagera dig i Frivilliga Radioorganisationen, FRO. De erbjuder utbildningar och kurser, och spelar en viktig roll i Sveriges totalförsvar.

Amatörradio – För dig som vill ta steget längre

För den teknikintresserade finns amatörradio, ett system där privatpersoner med licens kan kommunicera via radio, oberoende av annan infrastruktur. Ett spännande exempel är AREDN (Amateur Radio Emergency Data Network), ett nätverk byggt av radioamatörer som kan användas för datakommunikation när vanliga nätverk inte fungerar. Du kan läsa mer om detta hos SSA. För att använda AREDN krävs en amatörradiolicens.

Hur fungerar AREDN?

AREDN är ett trådlöst nätverk som skapar alternativa kommunikationsvägar genom att koppla samman datorer, routrar och radioutrustning. Om en nod slutar fungera, hittar nätverket automatiskt en annan väg. AREDN använder frekvensband som är avsedda för amatörradio. Det fina är att nätverket kan byggas med relativt billig, kommersiellt tillgänglig hårdvara. För att engagera dig behöver du bli licensierad amatörradiooperatör, utforska AREDN-tekniken, och kanske sätta upp en egen nod. Kontakta gärna etablerade noder för support, tipsar SSA.

Andra viktiga informationskällor

Även om radion är central, finns det andra sätt att få information vid en kris. Krisinformation.se samlar information från olika myndigheter. Vid en allvarlig händelse kan du ringa informationsnumret 113 13 för att få information, eller lämna uppgifter, upplyser SOS Alarm.

Vanliga frågor (FAQ)

Här är några vanliga frågor om radio och krisberedskap:

Vad gör jag om jag hör “Hesa Fredrik”?

Gå inomhus, stäng dörrar, fönster och ventilation, och lyssna på Sveriges Radio P4.

Vilken typ av radio är bäst?

En vevradio eller solcellsradio är bäst, eftersom de fungerar utan el och batterier.

Hur hittar jag min lokala P4-frekvens?

Besök Sveriges Radios webbplats eller använd Sveriges Radio Play-appen.

Vad är skillnaden mellan FM-radio och DAB+?

FM-radio är analog och mer driftsäker vid kriser. DAB+ är digital och kan erbjuda fler kanaler, men är mer sårbar.

Behöver jag tillstånd för att använda en radio?

Nej, inte för att lyssna. För att sända på vissa frekvenser, som inom amatörradio, krävs licens.

Radions framtid i en osäker värld

I en tid med ökade risker för kriser, både på grund av klimatförändringar och andra hot, blir radion en allt viktigare del av vår beredskap. Sveriges Radio, med sitt unika uppdrag och sin lokala förankring, är en garant för att du ska få tillgång till korrekt information när du behöver den som mest. Att ha en radio hemma är inte bara en trygghet för dig själv – det är också ett sätt att bidra till hela samhällets beredskap. Tillsammans med andra informationskällor, som Krisinformation.se och 113 13, utgör radion en livlina i en osäker värld. Genom att vara förberedd stärker du din egen och andras trygghet, precis som Kronoberg Tillsammans belyser.

magnetism