Posted in Radioteater

Sveriges Radios julkalender

Sveriges Radios julkalender Posted on 6th maj 2019Leave a comment

Sedan 1957 har Sveriges Radio sänt en julkalender varje år. Således var radion det första massmediet som sände den här formen av underhållning för barn. I den här texten kan du läsa mer om hur julkalendern i radio har sett ut genom åren.

Om julkalendrar i radio

Det började med “Barnens Adventskalender” som sändes 1957 och sedan dess har det rullat på. Fram till 1972 sändes samma julkalendrar i radio som i TV. I TV börjar julkalendrar sändas 1960, så de första tre åren som julkalendrar sändes i Sverige så sändes de bara i radio. På så vis kom radion som medium att förändra och påverka hela samhället. Det var Sveriges Radio som började sända julkalendrar i radio och det är fortfarande de som producerar dem. Om du vill läsa mer om Sveriges Radio kan du göra det här.

I samband med att julkalendrarna börjades sändas i radio gavs det ut en adventskalender i pappersform. Till en början startade julkalendrarna redan första advent oavsett om det inföll före eller efter första december. På samma sätt varierade antalet luckor i papperskalendrarna. Idag är julkalendern förstås 24 avsnitt både i tv- och radioformat och papperskalendrarna har 24 luckor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

magnetism