Posted in Radioteater

Sveriges Radios julkalender

Sveriges Radios julkalender Posted on 6th maj 2019

Sedan 1957 har Sveriges Radio sänt en julkalender varje år. Således var radion det första massmediet som sände den här formen av underhållning för barn. I den här texten kan du läsa mer om hur julkalendern i radio har sett ut genom åren.

Om julkalendrar i radio

Det började med “Barnens Adventskalender” som sändes 1957 och sedan dess har det rullat på. Fram till 1972 sändes samma julkalendrar i radio som i TV. I TV börjar julkalendrar sändas 1960, så de första tre åren som julkalendrar sändes i Sverige så sändes de bara i radio. På så vis kom radion som medium att förändra och påverka hela samhället. Det var Sveriges Radio som började sända julkalendrar i radio och det är fortfarande de som producerar dem. Om du vill läsa mer om Sveriges Radio kan du göra det här.

I samband med att julkalendrarna börjades sändas i radio gavs det ut en adventskalender i pappersform. Till en början startade julkalendrarna redan första advent oavsett om det inföll före eller efter första december. På samma sätt varierade antalet luckor i papperskalendrarna. Idag är julkalendern förstås 24 avsnitt både i tv- och radioformat och papperskalendrarna har 24 luckor.

magnetism