Posted in Podcast

Vad är en podcast?

Vad är en podcast? Posted on 26th april 2020

Följande text kommer handla om vad en podcast är. Om du istället vill ha mer information om hur du exempelvis skapar en egen podcast, eller vill ha tips på roliga podcasts att lyssna på finns det andra texter på den här sidan som handlar om det.

Om begreppet poddradio

Begreppet podcast består från början av två ord, ordet “pod” – åsyftar i det här fallet musikspelare eller iPod samt ordet “broadcast” som på engelska betyder sändning, i det här fallet radiosändning. En podcast påminner om ett klassiskt radioprogram, men där tar likheterna slut. Numera kan exempelvis vem som helst spela in en podcast, det är inte alla som har samma möjligheter när det kommer till radioprogram. Dessutom är en podcast inte beroende av en viss radiostation eller liknande heller utan de är helt frikopplade från sådant. Det finns förstås radiostationer som producerar podcasts också, men de allra flesta är av det friare slaget.

En annan funktion som skiljer podcasten från radiosändningar är att podcasten sänds via ett så kallat RSS-flöde. Det innebär att du som prenumerant av en viss podcast automatiskt får tillgång till det nyaste avsnittet när det släpps. Det betyder att du inte behöver logga in någonstans eller förhålla dig till specifika sändningstider utan du får notiser direkt i din smartphone och/eller surfplatta. En podcast kan låta olika beroende på vilken podcast du väljer att lyssna på. Oftast är det någon som genomför intervjuer och/eller samtal.

Aktuella podcasts

Om du behöver tips och förslag på podcasts att lyssna på så är det ett bra tips att kolla in någon av alla topplistor som finns. Det finns också andra texter på den här sidan som tipsar dig om olika podcasts du kan ta del av. Exempelvis handlar några av texterna om Framgångspodden och Snedtänkt. Den senare är producerad av Sveriges Radio till skillnad från den förstnämnda som produceras under ett mer fritt koncept.

magnetism