Posted in Radioteater

Teaterprogram i radio

Teaterprogram i radio Posted on 24th mars 2020

I den här texten får du veta mer om program om teater som sänds i radio och om det stora drama-arkivet. Vill du veta mer om radioteater, podcasts eller hur radion egentligen fungerar så finns det andra intressanta texter att ta del av här på sidan.

Drama-arkivet i P1

I det här fantastiska arkivet kan du hitta allt ifrån gamla kända pjäser av Strindberg, Shakespeare och Hjalmar Bergman. Men, inte nog med det så samlas all nyskriven och nyproducerad radioteater här också. På det sättet blir arkivet en pjäs-skatt utan dess like. Oavsett om du vill lyssna på ett klassiskt drama eller ett helt nyproducerat ljudlandskap så hittar du det du vill här. Dessutom kan du lyssna när och hur du vill, till skillnad från tidigare när pjäserna endast sändes via radioapparater. På samma sätt har SVT också följt strömmen och skapat möjligheter för tittarna att se sina favoritprogram när de vill.

Tyvärr förkortas och förändras vissa av pjäserna på grund av rättighetsskäl innan de läggs upp i arkivet. Exempelvis kan musiken vara förändrad och/eller bortklippt.

Teaterprogrammet

Teaterprogrammet är ett program som sänds i P1. Det finns förstås också kvar på Sveriges Radios hemsida efter att det har sänts i radio. Programmet bygger på att folk som arbetar i och runt om teatrar i Sverige och världen blir intervjuade. Programmet har som så många andra program förändrats delvis under åren som gått. Till en början fanns exempelvis ett inslag där intervjupersonen tillsammans med programledaren spelade upp en scen ur ett manus. Men, det blev sedan utbytt till andra former av inslag.

Många av skådespelarna ur Sveriges skådespelarelit har blivit intervjuade i programmet. Utöver det har både regissörer, scenografer, påklädare, ljusdesigner, dramaturger och liknande också blivit intervjuade i programmet. Det gör att programmet kan erbjuda ett brett perspektiv av hela scenkonstbranschen. Att lyssna på Teaterprogrammet fördjupar ens kunskaper om teatern som konstform och om en bransch som är under ständig förändring. Om du är intresserad av radioteater och tekniken kring att producera radioteater kan det också vara intressant att ta del av avsnitt som behandlar det.

Att det dessutom går att lyssna på programmet när och hur just du vill är ett stort plus och visar på radions framåtanda och utveckling. Ett annat sätt att ta del av exempelvis intervjuer av skådespelare på är via podcasts. Det kan du också läsa mer om på den här sidan.

magnetism