Posted in Historia och utveckling

Radio on demand

Radio on demand Posted on 13th februari 2020

Precis som alla andra massmedier har också radion behövt anpassa sig till dagens snabba tempo och breda valfrihet. Idag är vi vana vid att kunna se vad vi vill på tv utan att behöva anpassa oss efter en tablå. Det samma gäller hur de flesta lyssnar på radio. Det finns förstås platser där radion står på jämt, på bussar, i vissa offentliga miljöer och liknande. Men, många av de klassiska platserna så som frisörsalonger och väntrum har istället övergått till musiktjänster av olika slag.

Radio via internet

Producenterna av radio snappade tidigt upp möjligheten att sända radio via internet. Och i samband med det utvecklades också podcasten som teknik och fenomen. Om du letar efter en ny podcast att lyssna på kan du hitta många alternativ på den här sidan. På andra ställen på den här sidan finns det mer fördjupad information om ämnet podcasts och därför går vi istället tillbaka till radio på internet här.

Att sända radio via internet blev ett sätt att nå lyssnare som inte längre har tillgång till en klassisk radiomottagare så som radioapparaten. Dessutom innebar det här att programmen automatiskt blev lättare att lagra och lyssna på i efterhand. Det i sin tur har också betytt mycket för radioindustrin.

magnetism