Posted in Radioteater

Sveriges skådespelare inom radioteatern

Sveriges skådespelare inom radioteatern Posted on 10th november 2019

Sveriges Radio har lyckats locka många kända skådespelare till radioteatern genom åren. Några av de mest kända skådespelarna som medverkat i många radioteaterproduktioner är Lena Endre och Jarl Kulle. Båda två är välkända och folkkära skådespelare och båda har ägnat sig åt flera olika medier så som film, tv och radio.

Om Lena Endre

Lena Endre är en av Sveriges mest omtyckta skådespelare. Men, det var inte alltid självklart att det var just skådespelare hon skulle bli. Efter gymnasiet började hon studera marinbiologi, dock hoppade hon av ganska snabbt. Istället började hon arbeta i en skivaffär och engagera sig i olika amatörteaterprojekt vid sidan av det. Efter ett par år kom hon in på scenskolan i Stockholm och sedan dess har hon varit skådespelare på heltid.

Lena Endre har synts både på olika teaterscener, på film, tv och hörts i radio. Hon har som nämnts tidigare medverkat i flera produktioner producerade av Sveriges Radio. Lena Endre har också medverkat i en bok och en ljudbok, lite lustigt i sammanhanget. Utöver det har hon arbetat mycket med både Ingmar Bergman och Peter Dalle.

Om Jarl Kulle

En av Sveriges mest kända skådespelare genom tiderna. Han har gjort några av de största rollerna exempelvis, Romeo i Shakespeares Romeo och Julia samt Tartuffe i pjäsen med samma namn. Jarl Kulle gick på Dramatens elevskola, motsvarande scenskolan idag mellan 1946-1949. Och det verkar som om det var mer givet för honom att skulle bli skådespelare. Till skillnad från Lena Endre nämnt ovan. Jarl Kulle tog över efter Georg Rydeberg att läsa den klassiska nyårsdikten Nyårsklockan från Skansens scen. Det började han göra 1983 och fortsatte till sin död 1997.

En av Shakespeares mest kända romarpjäser, Antonius och Kleopatra spelades in av Sveriges Radio/Radioteatern 1952 och då gjorde Jarl Kulle en av de mer framträdande rollerna. Det påverkade hans karriär i en positiv riktning. I den här versionen var det Alf Sjöberg som regisserade. Alf Sjöberg har regisserat en del andra pjäser för Radioteatern också.

Jarl Kulle hade förmånen att arbeta inom flera olika scenkonstområden. Han spelade välkända pjäser på Dramaten, musikal hos de kända privatteatrarna, gjorde radioteater, TV och film. Samtidigt var han knuten till Dramaten nästan hela sitt yrkesliv parallellt med allt det andra han också gjorde.

Det finns naturligtvis ännu fler kända skådespelare som spelat in radioteater för Sveriges Radio. I andra texter på den här sidan kan du läsa om några av de andra, hur det går till när radioteater spelas in och liknande.

magnetism