Posted in Radioteater

Lyssna på radio

Lyssna på radio Posted on 5th februari 2021

Det finns många sätt att lyssna på radio. Idag behöver din enhet inte ens någon FM-sändare tack vare internet och utvecklingen av appar. Vill du lyssna på radio så kan du göra det från nästan vilken enhet du vill. I det här inlägget får du en kort genomgång på hur och var du kan lyssna på radio.

På mobilen

Du behöver inte ha en sprillans ny mobil för att kunna lyssna på radio. Även de telefoner som är lite äldre har inbyggd FM-sändare där du kan lyssna på radio som man gjorde förr. Då använder du radiofunktionen som mobilen har och låter den söka efter sekvenser. Du kan göra det på nyare telefoner också, men idag har de flesta radiokanaler egna appar som går att ladda ner till din smartphone där du kan lyssna direkt på programmen eller lyssna senare som podcast. Om du till exempel gillar Sveriges radio kan du ladda ner deras app till din smartphone. Det är enklare att lyssna på radio via appar än via telefonens webbläsare. De allra flesta smartphones är kompatibla att ladda ner appar till, men om din telefon börjar bli gammal kan det vara värt att investera i en ny och det behöver inte vara alltför kostsamt. Ett tips är att köpa den begagnad. Vill du till exempel ha en ny iPhone x så finns de både till fullpris men också begagnade.

På datorn

Om du vill lyssna på radio digitalt kan du göra det på din dator. Det är möjligt att lyssna på direktsändningarna om du går in på radiokanalens hemsida. Men om du vill lyssna på ett radioprogram i efterhand så finns de även i olika podcast-appar. Är du en användare av musikstreamingtjänsten Spotify så finns de flesta radioprogram som podcasts där. Det går också att ladda ner programmen till din dator. Då spelar du enkelt upp det i din mediaspelare.

I bilen

Att lyssna på radio i bilen är möjligt tack vare att de flesta bilar har en inbyggd FM-sändare. Men du kan också lyssna på radio via din mobil om du kopplar in mobilen med bilens högtalare. Då lyssnar du precis som när du lyssnar på radio via mobilen. Mellan 50 – 70-talet så fanns radioprogrammet Sveriges bilradio eftersom det var så vanligt att man lyssnade på radio när man var ute på vägarna.

På radio

Sedan kan du givetvis lyssna på radio via just en radio. Då söker du efter din önskade kanal manuellt tills du hittar rätt. Radios går att köpa i butik, både de fysiska men också de som finns online.

magnetism